Skip links

De beste tips voor een goede lichaamshouding

Ga eens rechtop zitten!” De meeste van ons herinneren zich die opmerking vast nog uit onze kindertijd. Als kind rolde je met je ogen en rechtte zuchtend je rug, zonder te beseffen wat er nu zo belangrijk was aan een goede lichaamshouding. Inmiddels weten we wel beter. Toch hebben ontzettend veel mensen klachten als gevolg van een slechte houding. 

 

Ouderwets of essentieel?

Vroeger was het, zeker in hogere kringen, een belangrijk onderdeel van de opvoeding: lichaamshouding. Kinderen leerden staan, lopen en zitten met een kaarsrechte rug. We hebben allemaal wel eens een film gezien waarin iemand met een boek op het hoofd oefent op rechtop lopen, of waarin men met keurig rechte rug op de sofa zit met een kopje thee.

 

In onze huidige etiquette speelt lichaamshouding niet meer zo’n belangrijke rol. Helemaal prima, zou je zeggen, maar onze houding is daardoor veel nonchalanter geworden. Daarbij zijn we in de afgelopen decennia veel meer gaan zitten én buigen we ons tegenwoordig massaal over smartphones, tablets en laptops. Dat alles heeft grote gevolgen voor onze gezondheid.

 

De gevolgen van een slechte houding

Simpel gezegd zorgt een slechte houding ervoor dat spieren en gewrichten op de verkeerde manier belast worden, met alle gevolgen van dien. De meest voorkomende klachten als gevolg van een slechte houding zijn rug-, nek- en schouderpijn. Maar ook hoofdpijn, gewrichtspijnen, een slechte ademhaling of bloedcirculatie, spijsverteringsproblemen en zelfs depressies kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding.

 

Een vrij deprimerend rijtje, maar wel een duidelijk signaal om toch eens wat beter op je houding te gaan letten. In dit leuke animatiefilmpje (helaas in het Engels maar desondanks heel interessant) wordt het belang van een goede lichaamshouding nog eens heel duidelijk uitgelegd:

 

Wat is een goede houding?

Een goede lichaamshouding heeft dus allerlei gezondheidsvoordelen. Maar hoe ziet de ideale lichaamshouding eruit?

 

Hoofd en nek

Je hebt het normaal gesproken niet zo in de gaten, maar je hoofd is enorm zwaar. Het is dus belangrijk dat dat gewicht goed recht op je wervelkolom rust. Zeker bij computerwerk hebben we snel de neiging om ons hoofd teveel naar voren te buigen. Beeld je in dat je als een marionet een touwtje aan je kruin hebt waaraan zachtjes getrokken wordt; dan is je hoofd recht en je nek zo minimaal mogelijk belast.

 

Schouders

Laat je schouders ontspannen omlaag hangen. Houd je borst open zodat je schouders niet naar voren draaien. Denk eraan je schouders gedurende de dag regelmatig even los te draaien en te schudden.

 

Bekken

De basis van een rechte rug is een recht bekken. Kantel je je bekken te veel naar voren dan zit je onderuit gezakt. Een teveel naar achteren gekanteld bekken zorgt juist voor een holle rug. 

 

Voeten

Tot slot kunnen je voeten niet ontbreken. Of je nu staat of zit, de voeten dragen (een groot deel van) ons gewicht. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan (gebruik bij het zitten eventueel een voetenbankje) en dat je het gewicht goed verdeeld. Houd er bij het staan rekening mee dat je knieën niet op slot zitten.

 

Tips voor een goede lichaamshouding
  • Beweeg!
    De beste lichaamshouding is… steeds een andere. Je kunt nog zo je best doen op een rechte rug en een goede zithouding, maar wij mensen zijn simpelweg niet gemaakt om lange tijd in dezelfde houding te zitten. Zorg dus dat je regelmatig loopt, beweegt en  je schouders en armen losmaakt.
  • Zorg voor een goede zithouding
    De gemiddelde Nederlander brengt veel te veel tijd zittend door. Het beste advies is om je zit uren zoveel mogelijk terug te brengen; bijvoorbeeld door staand of lopend te vergaderen en te bellen of door aan een sta-bureau te werken. Zorg wanneer je wél zit voor een goede zithouding en gebruik de werkplekchecklist in dit artikel.
  • Zorgt voor goede spullen
    Een goede werkplek is niet compleet zonder een goede bureaustoel, die aan jouw lichaam is aangepast en de juiste steun geeft voor je onderrug. Ook een goed bed is belangrijk. Laat je hierover voorlichten door een specialist in een beddenzaak.
  • Versterk je spieren
    Behalve het feit dat sporten goed is voor de beweeglijkheid van je lichaam, levert het je ook sterkere spieren op. Sterke spieren kunnen je wervelkolom beter ondersteunen en zorgen voor een betere lichaamshouding.
  • Leg je telefoon weg
    Ongemerkt spenderen we allemaal meer tijd over een scherm gebogen dan goed voor ons is. Probeer dus actief je schermtijd te minderen.
This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.