fbpx
Skip links

De ‘gamebochel’

In de huidige maatschappij waar we per dag gemiddeld zo’n 221 keer op onze telefoon kijken, brengt 2022 klachten met zich mee waar we vroeger nooit eerder last van zouden hebben gehad. Het zijn klachten die passen bij onze digitale zitmaatschappij. De bekendere termen als de muisarm en de sms-duim kennen we inmiddels, maar daar zijn ook de tabletnek en de ‘gamebochel’ bijgekomen. 

 

Gewicht van je hoofd

Gemiddeld weegt een menselijk hoofd rond de 4,5 kilo in neutrale positie. Voor iedere 2,5 cm dat het hoofd wordt gekanteld, verdubbelt dit gewicht. Het gewicht van je hoofd, wanneer je naar je mobieltje of een tablet op je schoot kijkt, is dan vergelijkbaar met zo’n 9 à 13 kilo. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk, want op den duur gaat het kweken van een gamebochel echt lichamelijke klachten geven.

 

Tips

Jonge kinderen leren vooral door te bewegen. Daarom is het belangrijk om de beeldschermtijd op jonge leeftijd al te beperken. Het is belangrijk dat wanneer ze op de tablet zitten, er wel direct gelet wordt op de houding. Laat het kind bijvoorbeeld tegen een kussen aanzitten op de bank met de telefoon of tablet op ooghoogte. Op deze manier komt er minder druk op de nek en zitten ze niet met een gebogen rug. 

 

Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij tieners blijft de houding erg belangrijk. Als ouder kan het wellicht moeilijk zijn om hier verandering in aan te brengen, maar met een paar simpele voorwaarden kun je al een goede basis leggen bij je kinderen:

 

  1. Zorg voor een ergonomische zitplek tijdens het gebruik van computer of laptop, bijvoorbeeld met goede steun in de onderrug;
  2. Hanteer schermtijd. Laat kinderen niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Kinderen hebben zoveel mogelijk tijd nodig om te kunnen bewegen, de spieren te ontwikkelen en om een goede motoriek te ontwikkelen. 
  3. Zorg dat kinderen geen tv, tablet of smartphone op hun slaapkamer gebruiken. Dit kan een negatieve invloed hebben op het inslapen en de totale rusttijd.

 

Geef het goede voorbeeld

Door het goede voorbeeld te geven kom je al een heel eind. Voor volwassenen is het raadzaam om niet meer dan 4 uur per dag achter elkaar te zitten. Beweeg minimaal 30 minuten per dag door in de pauze te gaan wandelen, even de hond uit te laten of lekker te gaan fietsen. Dit hoeft slechts een paar minuten te duren; als je maar even in beweging komt. Hiermee kunnen aandoeningen als hoofd-, nek- en rugpijn veelal voorkomen worden. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om te zitten, dus probeer het ook te geven wat het nodig heeft en laat de telefoon af en toe eens liggen.

Mocht je toch hoofdpijn, nek- of rugklachten ervaren? Dan kun je altijd een afspraak maken.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.