Skip links

Werkgerelateerde klachten: hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

Je bent heerlijk op vakantie geweest en gaat uitgerust en opgeladen weer aan het werk. En dan zijn daar ineens die vervelende rug-, nek- of schouderklachten weer. Je zou denken dat je klachten na een paar weken rust juist verminderd zouden zijn, maar niets is minder waar. Hoe dat zit lees je vandaag. 

 

Werkgerelateerde klachten

Iedereen die werkt heeft te maken met lichamelijke inspanning. Afhankelijk van je baan is die inspanning licht of zwaar. Bij fysiek zwaar werk hebben mensen vaak last van overbelasting, denk aan overbelaste spieren, gewrichten of tussenwervelschijven. Maar ook onderbelasting kan zorgen voor lichamelijke klachten. Als bijvoorbeeld de onderrug tijdens het zitten bol is (dus als we onderuit gezakt zitten) lijkt dat lekker relaxt voor de spieren, die op dat moment niets hoeven doen. In deze houding hang je echter letterlijk in je (wervel-)gewrichten, die niet meer door de omliggende spieren worden gesteund. Dit is vaak mede de oorzaak voor rugklachten.

 

Oorzaken

Uit onderzoek onder zo’n 60.000 werknemers blijkt dat beeldschermwerk (45%) en het maken van repeterende bewegingen (30%) de meest voorkomende fysieke belastingen tijdens het werk zijn. Ook veel kracht zetten (17%), een ongemakkelijke werkhouding (9%) en het werken met gereedschap of voertuigen die veel trillingen veroorzaken (8%) komt regelmatig voor. Daarnaast zijn er nog beroepen waarbij men in aanraking komt met belastende omgevingsfactoren, zoals schadelijke stoffen, lawaai of een verhoogd risico op arbeidsongevallen.

 

Zittend werk

“Zitten is het nieuwe roken,” wordt de laatste jaren regelmatig geroepen. En inderdaad: lang zitten kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Volwassenen tussen 18 en 64 jaar brengen op een doordeweekse dag gemiddeld 9,8 uur (!) zittend door. Zelfs al zorg je voor voldoende sport of beweging in je vrije tijd, dan nog is dat in de meeste gevallen niet genoeg om de risico’s van het lange zitten te compenseren. Die paar weken vakantie zijn dus ook een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om je werkgerelateerde klachten.

 

Wat kun je wél doen?

Als een paar weken rust weinig verschil maakt, wat kun je dan wél doen om klachten te verminderen en te voorkomen?

 

  • Het is een open deur, maar wel de enige echte oplossing: probeer (in overleg met je werkgever) de oorzaak van het probleem weg te nemen. Heb je bijvoorbeeld klachten door een repeterende beweging? Onderzoek dan in hoeverre je andere werkzaamheden kunt gaan doen of in ieder geval zoveel mogelijk afwisseling in de beweging kunt brengen.
  • Voorkom zitten zoveel mogelijk. Vergader lopend of staand, loop naar een collega toe in plaats van te bellen of mailen, regel een zit-stabureau of gebruik een laptopstandaard, een statafel, een strijkplank of een stapel boeken om staand te kunnen werken.
  • Maak het jezelf niet te gemakkelijk: zorg dat je moet opstaan voor je drinken, leg je telefoon buiten handbereik, zet de printer in een andere ruimte. Zo dwing je jezelf om regelmatig op te staan.
  • Wissel regelmatig van houding. De beste houding is altijd de volgende houding. Rek je ook af en toe uit en werk met de 30/30-regel: iedere 30 minuten 30 seconden bewegen. Zet zo nodig een timer.
  • Wees ook buiten werktijd bewust van je zitgedrag en doe een beroep op je creativiteit om zitten te voorkomen. Kies in plaats van een boek lezen op de bank bijvoorbeeld voor een luisterboek tijdens een wandeling of kijk staand televisie (bijvoorbeeld op de loopband of achter de strijkplank – zo combineer je ook nog eens het nuttige met het aangename). 
  • Blijf niet met je klachten rondlopen. De meeste klachten gaan niet zomaar over. En doen ze dat wel, dan blijft de onderliggende blokkade sluimeren om later weer de kop op te steken. Een chiropractor kan je helpen door blokkades en storingen in de wervelkolom en gewrichten op te heffen, zodat zenuwen, spieren en wervels weer goed kunnen functioneren. Maar ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Met een regelmatige check-up bij de chiropractor voorkom je klachten vaak al voordat ze ontstaan. En dit bespaart je uiteindelijk zowel pijn als geld. Een afspraak maken kan via 0318 61 40 30.      
This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.