In een vorige blog vertelden we wat je kunt verwachten van een behandeltraject bij de chiropractor. Vandaag gaan we dieper in op de verschillende behandeltechnieken die een chiropractor toepast.
Verschillende behandelmethoden
De chiropractor maakt gebruik van heel wat verschillende technieken om patiënten te behandelen. De keuze voor een specifieke methode (of een combinatie daarvan) is van verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld de klacht, de oorzaak van de klacht, de leeftijd van de patiënt en diens algehele gezondheid. Aanvullend op de behandeling kan de chiropractor ook advies geven over een goede houding of oefeningen of leefstijladviezen meegeven.
Dit zijn enkele van de meest toegepaste behandeltechnieken in de praktijk:
Handmatige manipulatietechnieken
In de chiropractie wordt regelmatig gebruik gemaakt van handmatige manipulatietechnieken, zoals de Gonstead- en de Diversified-techniek. Hierbij oefent de chiropractor met de handen druk uit op een gewricht waar een afwijking of blokkade is geconstateerd. Hierdoor wordt de normale bewegingsvrijheid van dat gewricht hersteld. Dat kan gepaard gaan met een klein ‘knakje’, wat simpelweg het geluid is van drukverschil dat in het gewricht ontstaat door de snelle beweging.
Behandeling met instrumenten
In sommige gevallen gebruikt de chiropractor een instrument om nauwkeuriger druk te kunnen uitoefenen op een gewricht. Zo’n Activator geeft met hoge snelheid en precisie een impuls, waarbij de diepte en snelheid kan worden ingesteld. Behandeling met een Activator wordt meestal gebruikt als aanvulling op een handmatige behandeltechniek of bij het behandelen van baby’s, kinderen of ouderen.
Overige hulpmiddelen
De meeste chiropractoren maken gebruik van speciale behandeltafels voor de behandeling van specifieke klachten. Zo wordt bij de Thompson-drop-techniek een tafel gebruikt die meeveert en zo de kracht van de correctie absorbeert. En bij de Flexie-distractie-techniek, die vaak wordt ingezet voor patiënten met lage rugklachten of een hernia, wordt behandeld op een tafel die op een pijnloze manier tractie (een trekbeweging) kan toepassen waardoor de rug gestrekt wordt. Voor het behandelen van zwangeren en baby’s zijn speciale tafelinstellingen en extra kussens beschikbaar.
Voor specifieke klachten heeft de chiropractor nog meer hulpmiddelen in het arsenaal. Zo kan bijvoorbeeld bij het behandelen van bekkenklachten gebruik worden gemaakt van de sacraal-occipitale techniek. Hierbij worden driehoekige kussentjes (ook wel ‘blokken’) gebruikt om de stand en beweeglijkheid van het bekken te corrigeren.
Voor iedere patiënt of klachtenbeeld is er dus een specifieke (combinatie van) behandeltechniek(en) beschikbaar. Alle behandelmethoden zijn in principe veilig en meestal pijnloos. Je kunt na de behandeling wat vermoeidheid, stijfheid of spierpijn ervaren. Vaak is er echter geen reactie, maar voel je meteen een verlichting!
Heb je vragen? Neem dan contact op met onze praktijk.