Hoewel de meeste mensen wel eens van chiropractie gehoord hebben, heerst er nog altijd veel onduidelijkheid over ons mooie vak. Veel verder dan “botten kraken” en “een soort van fysiotherapie” komen de meeste mensen niet. Hoog tijd dus om wat misverstanden uit de weg te ruimen en je meer te vertellen over wat een chiropractor voor je kan betekenen.
Een bijzondere oorsprong
Het is 1895. De Canadees-Amerikaanse genezer Daniel D. Palmer werkt als magnetisch heler vanuit een praktijk in Davenport als hij de conciërge van het gebouw, Harvey Lillard, ontmoet. Lillard is op latere leeftijd doof geworden door een ongeval. Palmer vermoedt dat de duidelijk voelbare bobbel in Lillards rug de oorzaak van de gehoorschade kan zijn en neemt hem onder behandeling. Met succes, want Lillards gehoor komt terug. In een tijd dat de medische wetenschap nog in de kinderschoenen stond, dacht Palmer in eerste instantie het middel tegen doofheid gevonden te hebben. Vele dove patiënten stelden zich onder zijn behandeling, echter zonder resultaat. Wat hij wél ontdekte was dat er bepaalde relaties bestonden tussen klachten en probleemgebieden in de wervelkolom.
Ondanks initiële weerstand tegen de nieuwe en onbekende manier van behandelen, bleef Palmer zijn behandelmethodes de rest van zijn leven verder doorontwikkelen. Zijn zoon, Bartlett J. Palmer, zette zijn werk voort op academisch niveau, deed veel wetenschappelijk onderzoek en richtte de eerste chiropractische hogeschool op in Amerika. In de eeuw die volgde ontwikkelde de chiropractie zich tot een gerespecteerd en wetenschappelijk onderbouwd vakgebied. Tegenwoordig komt samenwerking tussen chiropractische en conventionele gezondheidszorg regelmatig voor. Momenteel zijn er meer dan 500 geregistreerde chiropractoren in ons land.
Wat doet een chiropractor precies?
Door ongelukken en valpartijen, een verkeerde houding of overbelasting en zelfs door emotionele spanningen zoals stress, kan de natuurlijke beweging van de wervelkolom worden geblokkeerd. Hierdoor kan het zenuwstelsel niet meer optimaal functioneren en kunnen vervelende klachten ontstaan. De chiropractor gebruikt verschillende behandelmethoden om de ontstane blokkades te corrigeren, waardoor de zenuwimpulsen weer onbelemmerd hun doel kunnen bereiken. Een chiropractor kijkt zo naar het gehele lichaam en behandelt niet alleen het pijngebied.
Om te worden opgeleid tot chiropractor volgen studenten een vijfjarige universitaire studie, die in de basis sterk overeenkomt met de studie geneeskunde en zich later toespitst op specifiek chiropractische vakken zoals röntgendiagnostiek en chiropractische behandeltechnieken. Na het afstuderen voert een chiropractor de titel Master of Science (MSc.) en de graad Doctor of Chiropractic (D.C.).
Hoe werkt dat dan?
Tijdens je eerste bezoek aan de chiropractor vindt een uitgebreide anamnese en een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis hiervan stelt de chiropractor een behandelplan op. Soms wordt er tijdens het eerste consult zelfs al behandeld. De chiropractor gebruikt, afhankelijk van klacht, oorzaak, leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt, verschillende behandeltechnieken. Daarnaast krijg je mogelijk oefeningen, advies over een goede houding of voedingsrichtlijnen voorgeschreven.
Een behandeling bij de chiropractor is over het algemeen niet pijnlijk. En dat ‘krakende’ geluid waar men het altijd over heeft? Dat wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Het is dus een normaal fysiologisch verschijnsel dat geen kwaad kan. Vergelijk het met een kurk die uit een champagnefles wordt getrokken; niets om je zorgen over te maken.
Vergoeding
In vele landen om ons heen is chiropractie inmiddels onderdeel van de reguliere gezondheidszorg.
In landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en de Scandinavische landen is chiropractie een bij de wet erkend beroep. In Nederland is het beroep (nog) niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend en valt dus onder de noemer ‘alternatieve of complementaire’ geneeskunde. Als je aanvullend verzekerd bent dan wordt chiropractie vaak gedeeltelijk of geheel vergoed.
De laatste strohalm
Veel patiënten zijn eerst door de reguliere medische molen geweest en hebben al van alles geprobeerd voor ze bij een chiropractor aankloppen. Vaak kregen ze te horen dat er aan hun kwaal niets te doen valt. “U moet er maar mee leren leven…” De chiropractor behandelt het lichaam als geheel, in plaats van te focussen op de symptomen van de klacht. Hierdoor vinden ook patiënten met jaren voortslepende klachten vaak toch nog de verlichting die ze zoeken.
Ons advies? Wees er op tijd bij en laat je bij de eerste klachten – of liever nog: preventief – controleren door de chiropractor. Want uiteindelijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen.