Skip links

Waarom sporten gelukkig maakt

Doe je een sport die je leuk vindt, dan zul je er waarschijnlijk met plezier naartoe gaan. En heb je een keer niet zoveel zin, dan is de kans groot dat je, als je toch gaat, vol energie weer thuiskomt. Ook op de lange termijn draagt beweging bij aan je levensgeluk. Hoe dat komt? Dat bespreken we vandaag.

 

Motivator

Het voldane gevoel na een training is met name te danken aan een aantal neurotransmitters die tijdens het bewegen vrijkomen. Al na zo’n twintig minuten gemiddeld of een paar minuten intensief bewegen gaan je hersenen dopamine produceren. Dopamine maakt je alerter, meer gefocust en het geeft je een blij gevoel. Dit euforische gevoel motiveert en pusht je nét even iets verder dan je anders zou hebben gegaan. Op naar het volgende persoonlijk record!

 

Natuurlijke stressremmer

Behalve dopamine maakt het lichaam tijdens het sporten ook endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Endorfine kan binnen één minuut een stressreactie stil leggen. Het zorgt tijdens het sporten voor een goed gevoel en een energieboost. Ook op de langere termijn verlaagt sporten je cortisolniveau, waardoor het een natuurlijke stressremmer is.

 

Beter slapen

Na afloop van de training daalt het dopamineniveau en stijgt de hoeveelheid serotonine in je bloed. Serotonine is onder andere betrokken bij het reguleren van je slaap-waakritme en stimuleert de aanmaak van melatonine – het hormoon dat zorgt voor een goede nachtrust. Regelmatig bewegen zorgt er dus voor dat je gemakkelijker in slaap valt en dat de hoeveelheid ‘diepe slaap’ zal toenemen. En juist in deze slaapfase kan je lichaam zich het beste herstellen. 

 

Voordelen op de lange termijn

Behalve een instant euforisch en voldaan gevoel draagt regelmatig bewegen ook bij aan je geluksgevoel op de lange termijn. Een lager cortisolniveau en een goed herstel gedurende de nacht zorgen voor meer fysieke en mentale veerkracht, waardoor je gemakkelijker en gelukkiger door het leven gaat. Doordat je bij iedere training een kleine vooruitgang boekt geeft sporten bovendien een boost aan je zelfvertrouwen.

 

Herstel van je hersenen

Maar het gaat nog verder. Sporten zorgt ook voor een toename in BDNF (Brain Derived Neurotrofic Factor), een stof die cruciaal is bij herstelprocessen van de hersenen. Het helpt de hersenen bijvoorbeeld herstellen van schade door langdurige stress of burnout. Deze wonderstof helpt bovendien onze cognitieve functies te verbeteren en vertraagt neurodegeneratieve processen zoals alzheimer en dementie.

 

Regelmatig sporten maakt dus gezonder én gelukkiger. Reden genoeg om dat zeurende “ik heb geen zin”-stemmetje het zwijgen op te leggen en die sportschoenen toch uit de kast te halen. Achteraf zul je er blij mee zijn.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.