Skip links

Waarom je beter niet de hele zomer op slippers kunt lopen

Zodra de temperatuur boven de 20°C stijgt zijn ze niet meer weg te denken: slippers. Met name voor de zomervakantie zijn de slippers één van de eerste dingen op de inpaklijst. Toch zijn slippers niet altijd zo goed voor onze voeten.

 

Het belang van goede schoenen

Goede schoenen zijn het hele jaar door belangrijk. Chiropractoren zien in hun praktijk regelmatig mensen met lage rug- en heupproblemen, veroorzaakt door het dragen van onjuiste schoenen. Maar aangezien slippers nog minder ondersteuning bieden dan slechte schoenen, is de kans op problemen nog veel groter als je regelmatig slippers draagt.

 

 • Slippers hebben geen enkelriempjes, waardoor je de enkelbanden sneller verstuikt.
 • Mensen die veel slippers dragen ervaren vaak een brandende of stekende pijn. Deze wordt veroorzaakt door overmatige belasting van het bindweefsel tussen de tenen en de hiel. Deze bindweefselstructuur wordt de fascia plantaris genoemd en is erg belangrijk bij het overbrengen van het gewicht in bewegingen. Overbelasting  beïnvloedt de beweeglijkheid van onze voet en dus ook de rest van ons lichaam.
 • Het gebrek aan ondersteuning zorgt ervoor dat de tenen de neiging hebben om te  krullen wanneer de hiel van de grond wordt getild om de grip van de schoen te behouden.
 • De flexibele zolen van slippers bieden onvoldoende ondersteuning voor de hiel en de fascia plantaris.

 

Gevolgen

Schoenen die onvoldoende ondersteuning geven hebben een effect op hoe we lopen, namelijk een kortere paslengte en een neiging om de enkels naar binnen te draaien. Chronische enkelproblemen zijn vaak een gevolg van slechte schoenondersteuning, evenals problemen met rug en heup, hielspoor en vele andere. Goed schoeisel is daarom erg belangrijk. 

 

Zomertips voor de voeten

Zonder direct te zeggen dat je nooit meer slippers kunt dragen in de zomer, geven we hier enkele tips voor de zomermaanden:

 

 • Beperk de hoeveelheid tijd op slippers. Ga je echt een eindje wandelen of een dagje weg? Trek dan goede schoenen aan. Bewaar de slippers voor het strand of zwembad.
 • Doe geen intensieve training en sport of loop geen lange afstanden op slippers.
 • Kies als alternatief voor slippers liever voor stevige sandalen met een goed voetbed en een bandje achter de hiel en over de wreef. Maar realiseer je dat ook deze nog steeds een stuk minder ondersteuning bieden dan goede schoenen.
 • Wil je het echt goed doen? Laat dan slippers of sandalen op maat maken, helemaal naar je eigen stijl.
 • Rijd nooit auto met slippers met flexibele zolen, omdat ze onder de pedalen kunnen komen.
 • Vervang schoenen of slippers met een dunne zool regelmatig (elke 3 of 4 maanden).
 • Negeer voetirritaties niet. Als je schoenen blaren veroorzaken van ongemakkelijke riemen, zijn ze niet goed voor de voeten.

 

Geniet… met mate

Kortom: de hele zomer lang op slippers lopen is erg slecht voor je voeten. Gebruik slippers dus alleen waarvoor ze bedoeld zijn: bij het zwembad, op het strand of op de camping. Draag ze maximaal 2 uur per dag. De rest van de tijd kies je beter voor stevige sandalen, goede sneakers of wandelschoenen.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.