fbpx
Skip links

Waarom beweging zo belangrijk is als je ouder wordt

Zoals we weten heeft sporten en bewegen heel veel gezondheidsvoordelen. En dit geldt juist ook voor ouderen. Sterker nog: vitaal ouder worden kan niet zonder voldoende beweging. 

 

Spieren

Onze spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Door onze spieren kunnen we lopen, tillen, kracht zetten… kortom: onze dagelijkse bezigheden uitvoeren. Iedere beweging kost spierkracht. Bij het zetten van één simpele stap gebruik je al 200 verschillende spieren. Om dus ook op latere leeftijd zelfstandig en zelfredzaam te blijven is het belangrijk de spieren in goede conditie te houden. 

 

Wat veel mensen niet weten is dat spieren dynamisch zijn: ze worden constant afgebroken en weer opgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat onze spieren met een snelheid van 1 tot 2% per dag afbreken. Om ze weer op te bouwen moet je ze gebruiken. Word je dus inactief, dan verlies je binnen de kortste keren het grootste deel van je spiermassa. Naast het feit dat een inactief leven de kans op allerlei medische klachten en ziekten aanzienlijk vergroot, zorgt het er dus ook voor dat je sneller je zelfstandigheid verliest.

 

Hersenen

Er is nog een andere reden dat beweging essentieel is voor ouderen en dat heeft te maken met het brein. Onderzoek heeft aangetoond dat beweging goed is voor een heel aantal cognitieve functies, zoals het geheugen en het concentratievermogen. Daarnaast verkleint regelmatig bewegen de kans op hersenaandoeningen als alzheimer, depressie en parkinson. 

 

In het kader van zelfstandigheid is ook mentale fitheid belangrijk. Onze hersenen hebben constant prikkels nodig om actief te blijven. Beweging helpt daarbij, maar (geheugen)spelletjes zijn ook een prima manier om de breinconditie te trainen.

 

In dit interessante college geeft neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder op leuke wijze inzicht in het belang van beweging voor ouderen.

 

 

Nog meer voordelen

Behalve het belang van beweging voor de spieren en hersenen zijn er natuurlijk nog meer redenen voor ouderen om lekker actief te blijven:

 

  • Beweging is gezond. Lichamelijke beweging doet wonderen voor het hart en de bloedvaten, waardoor het de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2 verkleint. Het heeft ook een positief effect op de weerstand, waardoor je beter bestand bent tegen griep en verkoudheid. Daarnaast is er nog een waslijst aan gezondheidsvoordelen, van een positief effect op de ademhaling tot gewichtsbeheersing en een verminderde kans op botbreuken.
  • Sporten brengt je onder de mensen. Alleen bewegen kan natuurlijk, maar sporten in groepsverband is vaak gemakkelijker, veiliger én gezelliger.
  • Bewegen geeft energie en een goed gevoel. Sporten stimuleert de bloedsomloop, waardoor je je heerlijk energiek gaat voelen. De endorfines die vrijkomen bij het bewegen geven je een geluksgevoel. Bovendien werken ze als natuurlijke pijnremmers. 
  • Je slaapt beter. Voldoende beweging bevordert je nachtrust. Je valt sneller in slaap en de hoeveelheid diepe slaap zal toenemen.

 

Sport verstandig

Het is wel belangrijk te weten dat sporten op leeftijd ook een verhoogd risico op blessures met zich meebrengt. Sport dus met beleid en indien mogelijk onder professionele begeleiding. Sporten die geschikt zijn voor ouderen zijn bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, yoga, fietsen, tennissen of fitness. Maar met goede begeleiding kun je in feite alles doen waar je plezier aan beleeft. 

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.