Skip links

Tips voor thuiswerken

Hoewel de meeste bedrijven inmiddels voorzichtig zijn begonnen medewerkers weer toe te laten op kantoor, werken veel mensen nog steeds (deels) thuis. Inmiddels hebben we allemaal zo onze manieren gevonden om het thuiswerken zo comfortabel mogelijk te maken. Toch melden zich regelmatig mensen met werkgerelateerde klachten bij de chiropractor. Daarom deze week toch nog een aantal tips voor thuiswerkers.

 

Zolderkamers en keukentafels

Thuiswerken was vóór de coronapandemie bij het overgrote deel van de bedrijven niet gebruikelijk. Sterker nog: veel bedrijven stonden er ronduit negatief tegenover. Toen was daar in maart 2020 de eerste lockdown en hals over kop moest het thuiswerken worden ingeregeld. Mensen creëerden provisorische werkplekken aan keukentafels en op zolderkamertjes. Het was toch maar tijdelijk, dus dat de werkplek niet helemaal ergonomisch was, was niet zo erg.

 

Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en is vanuit huis werken voor veel mensen de norm geworden. En hoewel we inmiddels wel gewend zijn aan het thuiswerken, heeft nog steeds niet iedereen thuis een ergonomische werkplek. Intussen is bovendien gebleken dat thuiswerkers thuis vroeger inloggen en later uitloggen dan dat ze zouden doen als ze op kantoor zouden zijn. Goed voor de werkuren, maar slecht voor het lijf, tenzij je tussen het werken door voldoende pauzes inlast voor andere activiteiten.

 

Tips voor thuiswerkers

Namens de Nederlandse Chiropractoren Associatie delen we een aantal tips voor het thuiswerken:

 

  • Zorg voor een goed dagritme. Sta op een reguliere tijd op en zorg er ook ’s avonds voor dat je bijtijds de laptop weer dichtklapt.
  • Probeer het gebruik van je smartphone tot een minimum te beperken; dit voorkomt nekklachten.
  • Beweeg regelmatig! Sta bij voorkeur iedere 20 minuten even op.
  • Sport minimaal 2x per week. Zorg dat je daarbij ook aandacht geeft aan de stabiliteit van je rug. Vraag hiervoor advies aan je sportinstructeur, chiropractor of fysiotherapeut.
  • Wandelen is een goede activiteit, dus tijdens de lunch of ’s avonds na het werk nog een wandeling maken is absoluut aan te raden.
  • Een in hoogte verstelbare stoel is prettig, zo kun je ook aan de keukentafel goed zitten.
  • Mocht je gewend zijn aan een zit-sta bureau te werken, dan kun je thuis ook afwisselen door te werken aan een statafel. Andere alternatieven zijn een strijkplank, of een zit/sta bureauverhoger. 

 

De werkplek checklist

Tenslotte kun je je thuiswerkplek controleren op de volgende punten:

 

  1. Zit je recht op je stoel met het beeldscherm recht voor je?                                                                                                
  2. Kun je een vuist plaatsen tussen de zitting van de stoel en je knieholte?       
  3. Staat de hoogte van de zitting zo dat je bovenbenen iets aflopen en je heup iets hoger is dan je knie? Indien mogelijk helpt het om de zitting te kantelen. 
  4. Staat de bolling van je rugleuning in de holling van je onderrug?
  5. Kom je met de voeten plat bij de grond? Gebruik anders een voetenbankje.
  6. Maak jezelf lang naar je kruin, houd de schouders laag en ontspannen. De bovenarmen hangen licht voor of naast het lichaam. Zijn de ellebogen 90-95° gebogen?
  7. De armleuningen mogen qua hoogte tot iets onder het bureau komen, zodat de ellebogen iets gebogen zijn.

 

Volgende week lees je meer over werkgerelateerde klachten en hoe je ze kunt voorkomen.

 

Met dank aan de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.