Skip links

Jouw Rug en Langdurig Zitten: Wat Je Moet Weten

Jouw rug en langdurig zitten: wat je moet weten (uit wetenschappelijk onderzoek)

 

 

Hallo daar! Heb je ooit die vervelende stijfheid in je onderrug gevoeld na een lange dag zitten op je stoel? Je bent niet alleen. Lage rugpijn treft veel mensen en het wordt steeds gebruikelijker nu onze banen steeds meer inhouden dat we urenlang zitten. Maar waarom lijkt zitten zo’n impact te hebben op onze rug? Laten we eens kijken en wat antwoorden vinden.

 

Het probleem met langdurig zitten

 

Stel je eens voor: je zit vastgeplakt aan je stoel, staart urenlang naar je computerscherm zonder veel beweging. Hoewel het onschadelijk lijkt, kan langdurig zitten eigenlijk veel druk op je ruggengraat leggen. Deze druk kan leiden tot allerlei problemen, zoals uitstulpingen van tussenwervelschijven of zelfs hernia’s, niet zo fijn!

 

Wetenschappelijk onderzoek: wat gebeurt er met je rug tijdens langdurig zitten?

 

Dus, een groep onderzoekers onder leiding van Gregory G. Billy, MD, van het Penn State Hershey Bone and Joint Institute in VS, voerde een wetenschappelijk onderzoek uit (bron hieronder*). Ze besloten eens goed te kijken naar wat er met je rug gebeurt als je lang zit. Ze rekruteerden wat vrijwilligers met kantoorbanen (herkenbaar?) en gaven ze MRI-scans van hun rug, voor en na een vier uur durende zittende sessie, een beetje zoals een voor- en na-snapshot van hun ruggen.
*Bron: Lumbar Disc Changes Associated with Prolonged Sitting – PMC (nih.gov)

 

De verrassende resultaten

 

Raad eens wat ze vonden? Na vier uur onafgebroken zitten was er een opvallende afname in de hoogte van één specifieke tussenwervelschijf in de onderrug, de L4-5 schijf. Het is alsof die schijf helemaal in elkaar werd gedrukt door de druk van het zitten! Maar hier is het goede nieuws: toen de vrijwilligers op een andere dag korte pauzes namen en elke 15 minuten van zithouding veranderden, waren er geen opvallende veranderingen in hun schijven. Best cool, toch?

 

Wat betekent dit voor jou?

 

Nou, het is een waarschuwing om meer bewust te zijn van hoeveel tijd je zittend doorbrengt. Die Netflix-marathons of lange uren aan je bureau kunnen meer schade aanrichten dan je beseft. Maar maak je geen zorgen, er is hoop! Door korte pauzes te nemen en regelmatig te bewegen kun je je ruggengraat een broodnodige pauze geven en het risico op rugproblemen op de lange termijn verminderen.

 

Kleine veranderingen en het behulp van Chiropractie:

 

Dus daar heb je het, te lang zitten doet je rug geen plezier. Maar door kleine veranderingen aan te brengen, zoals korte pauzes nemen om te stretchen of een korte wandeling te maken, kun je je rug gelukkig en gezond houden. Je rug zal je dankbaar zijn!

Maar wat als je nog een stap verder wilt gaan om de gezondheid van je rug te verbeteren? Overweeg periodieke bezoeken aan de chiropractor.

 

Chiropractische zorg kan helpen de impact van zwaartekracht beter te verdelen en de ondersteunende rugspieren te activeren. Dit kan leiden tot minder pijn en stijfheid, waardoor je rug zich beter kan aanpassen aan de uitdagingen van langdurig zitten.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.