fbpx
Skip links

Wat is er zo slecht aan de W-zit houding?

Sommige kinderen ervaren de W-zit houding als iets comfortabels. Echter kan dit soms schadelijk zijn voor de ontwikkeling en kan de ‘W-zit’ gewrichts- en spierklachten veroorzaken – met name in rug, heupen, benen en voeten. Vooral als kinderen langere tijd in deze houding zitten, kan het op korte en lange termijn lichamelijke klachten veroorzaken. Het kan er namelijk voor zorgen dat kinderen bepaalde bewegingen niet voldoende naar behoren kunnen uitvoeren of dat ze moeite hebben met het behouden van hun evenwicht. Kinderfysiotherapeuten raden ouders dan ook met klem aan om de ‘W-zit’ niet te stimuleren.

 

Problemen met de motorische ontwikkeling

Doordat de houding bij de ‘W-zit’ niet ideaal is, lopen kinderen een risico de spieren van het bovenlichaam niet goed te kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen op een langer termijn rug-, voet- en heupklachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan naar binnen gedraaide voeten of X-vormige benen. Dit kan effect hebben op alle bewegings- en sportactiviteiten, zoals springen en lopen. Daarnaast zorgt de ‘W-zit’ ook voor strakke spieren in de benen, heupen en enkels. De houding kan bij ernstige gevallen leiden tot een dislocatie van de heup. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling.

 

Wat kan ik eraan doen?

Het is belangrijk dat je je peuter stimuleert om de juiste zithouding aan te nemen. Doe dit door erop te wijzen dat ze ‘verkeerd’ zitten en door vervolgens te laten zien hoe het wel moet. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat ze in een kleermakerszit kunnen spelen, gestrekt of juist op de knieën, maar dan wel met de voeten onder de billen voor de juiste ondersteuning. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen voor een afwisseling van de speelplek. Het is goed voor de ontwikkeling om op de grond te spelen, maar het is niet erg om dit zo nu en dan af te wisselen door je kind op een stoel of krukje aan tafel te zetten. Door wat extra aandacht leren kinderen de ‘W-zit’ vaak snel af. Mocht je toch twijfelen, of het gevoel hebben dat de lichamelijke of motorische ontwikkeling achterblijft, dan is het verstandig een afspraak te maken voor therapie.

 

Herken jij symptomen bij jouw kind? Neem dan vooral contact op met de praktijk door te bellen met 0318 61 40 30

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.