Of je nu intensief sport of slechts af en toe, een sportblessure kan iedereen overkomen. De meeste sportblessures kunnen door de chiropractor behandeld worden, maar je wilt een blessure natuurlijk het liefst voorkomen.
Acuut of chronisch
Over het algemeen onderscheiden we twee verschillende soorten sportblessures: acuut of chronisch. Een acute blessure ontstaat meestal door een verkeerde houding, verrekking van (koude) spieren door een verkeerde beweging, of door bijvoorbeeld een val of botsing. Een chronische blessure wordt meestal veroorzaakt door een langdurige overbelasting.
Voorkomen is beter dan genezen
Het laatste wat je wilt is gedwongen stoppen met sporten door een blessure. Indien niet of verkeerd behandeld kan een sportblessure soms jaren klachten geven. Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om de kans op sportblessures te verkleinen:
Sla de warming up niet over
Zomaar ‘koud’ gaan sporten vergroot de kans op blessures aanzienlijk. Zorg dus altijd voor een goede warming up, zodat je spieren zijn opgewarmd voordat je aan het ‘echte werk’ begint. Op deze manier zijn je spieren veel flexibeler en kunnen ze bewegingen beter opvangen. Zeker als je ouder wordt is dit erg belangrijk.
Zorg voor een goede techniek
Zowel acute als chronische blessures ontstaan vaak door een verkeerde techniek. Besteed dus extra veel aandacht aan je houding en techniek bij het sporten. Laat je hierbij instrueren of coachen door een professional. Besef dat je techniek verslapt als je moe wordt. Blijf dus extra goed opletten tegen het einde van je training. Zorg ook voor kwalitatief goede schoenen en materialen.
Train je core
Een sterke ‘core’ is de basis voor een sterke rug. Met je ‘core’ bedoelen we de spieren die als het ware het korset van je lichaam vormen. Deze diepe spieren van je buik en rug, middenrif en bekkenbodem zorgen dat je lichaam stabiel en in balans blijft. Ook beschermen ze je wervelkolom en organen. Omdat er bij bijna iedere beweging kracht wordt uitgeoefend op je core wil je dat deze spieren sterk genoeg zijn om die krachten op te vangen en je lichaam te stabiliseren.
Word niet overmoedig
De meeste mensen die sporten willen graag snel resultaat zien. Met name bij krachttraining wil overmoedigheid nogal eens tot blessures leiden. In de praktijk zien we regelmatig mensen die door hun rug zijn gegaan met deadlifts, squats of kettlebell swings. Het is dus belangrijk om geleidelijk en verstandig op te bouwen qua gewicht en herhalingen. Laat je niet verleiden tot te veel gewicht omdat een ander dat ook doet of omdat je sneller resultaat wilt behalen. Met een blessure ben je immers weer terug bij af. Combineer je krachttraining dus ook altijd met core stability training.
Train je evenwicht en reactievermogen
Ons proprioceptieve of sensomotorische systeem zorgt voor ons evenwicht en reactievermogen. Het is dat systeem dat ervoor zorgt dat je je automatisch opvangt wanneer je valt. Door dit systeem te trainen leert je lichaam om sneller op prikkels te kunnen reageren. Proprioceptietraining zorgt voor een betere coördinatie en balans, sterkere diepe spieren, een verhoogd reactievermogen en een betere genezing na een blessure. Deze methode uit de topsport is bedoeld om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Je kunt voor proprioceptieoefeningen advies vragen aan een fysiotherapeut, maar je kunt ze ook gemakkelijk thuis doen. Zoek dan op internet op ‘proprioceptieoefeningen’ of ‘balansoefeningen’.
Behandeling
Heb je ondanks al deze tips toch een blessure opgelopen? Dan kan de chiropractor je behandelen. Het belangrijkste hierbij is natuurlijk het achterhalen van de oorzaak van de klacht; alleen dan kun je echt goed herstellen. Wil je een afspraak maken bij onze praktijk in Ede? Bel dan 0318 61 40 30.