fbpx
Skip links

De thuisblijfvakantie: wandelen of fietsen in eigen land

Nu de coronapandemie langzaam op zijn retour lijkt te zijn en de vaccinatiegraad omhoog schiet, kiezen veel Nederlanders deze zomervakantie weer voor een reis naar het buitenland. Vorige week gaven we daarom 10 tips voor een lange autorit. Toch zullen ook heel wat mensen deze zomer in Nederland blijven en genieten van een vakantie in eigen land. Daarom deze week aandacht voor twee van de meest populaire activiteiten tijdens de thuisblijfvakantie: wandelen en fietsen.

 

Favoriete vrijetijdsbesteding

Wandelen en fietsen behoort tot de favoriete vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Een recent onderzoek van Stichting Wandelnet en Stichting Landelijk Fietsplatform laat zien dat Nederlanders jaarlijks bijna 825 miljoen fiets- of wandeltochten van minimaal een uur maken voor het plezier. En dat is nog exclusief activiteiten tijdens vakanties. In totaal telt ons land bijna 93.000 kilometer aan wandel- en fietsroutenetwerken. Voor elk wat wils dus.

 

Aan de wandel

We zouden het allemaal moeten doen: dagelijks een stuk wandelen. Voor sommigen een heerlijke gewoonte, voor anderen een ‘moetje’ omdat de hond uit moet en weer anderen nemen er simpelweg de tijd niet voor. Een vakantie is echter het uitgelezen moment om er eens lekker op uit te trekken en al wandelend de omgeving te verkennen.

 

De gezondheidsvoordelen van wandelen zijn in talloze onderzoeken aangetoond. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) zet nog eens op een rijtje waarom wandelen zo gezond is:

 

  • het verbetert je bloedcirculatie, je ademhaling, je zuurstofopname, je glucosehuishouding, je spijsvertering, je vetverbranding, je algemene conditie, je evenwicht en je immuunsysteem;
  • versterkt en/of versoepelt je spieren, botten, gewrichten en kraakbeen;
  • verlaagt je bloeddruk;
  • zorgt voor de aanmaak van vitamine D (dankzij het zonlicht buiten);
  • stimuleert je hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.

 

Wandeltips

Genoeg redenen om de wandelschoenen aan te trekken dus! Op sites als www.wandel.nl, www.anwb.nl/wandelen, www.oppad.nl en www.natuurmonumenten.nl/boswandelingen vind je de mooiste wandelroutes. Ook de app Ommetje is een aanrader. Deze app helpt je om van wandelen een leuke gewoonte te maken, alleen of samen met anderen. Let tijdens het wandelen op je houding en zorg voor goede schoenen.

 

Ga toch fietsen!

Nederland is ook een fantastisch fietsland. De infrastructuur voor fietsers is in weinig landen beter geregeld dan hier. Fietsen heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen als wandelen en heeft daarbij een positief effect op de conditie en de vetverbranding. 

 

Ga je lange stukken fietsen of heb je een mountainbike? Dan is het aan te raden je fiets bij een specialist goed te laten afstellen naar jouw lichaam. Zo ben je verzekerd van de optimale houding bij het fietsen en voorkom je klachten of blessures.

 

Fietstips

In ons land ligt zo’n 37.000 kilometer fietspad. Er zijn dus heel wat mooie plekjes te ontdekken op de fiets. Plan je route via de routeplanner van de Fietsersbond of de website www.nederlandfietsland.nl of vind de mooiste fietsroutes op www.anwb.nl/fietsroutes. Voor ouderen is er het platform Doortrappen, met onder meer veel lokale fietsactiviteiten en -initiatieven.

 

Eropuit deze zomer

Met al deze fiets- en wandelinspiratie kun je deze zomer in ieder geval volop genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wil je zeker weten dat je met een optimale balans van je bewegingsapparaat aan je vakantie in eigen land begint? Laat je dan van tevoren nog even checken door de chiropractor.  Zo voorkom je dat sluimerende klachten tijdens je vakantie (wanneer je ineens meer beweegt) opspelen. Bel met 0318-61 40 30 voor een afspraak.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.