Skip links

Citytrip: hoe om te gaan met slenterklachten

Als je net zoals de meeste mensen niet kan wachten om het bruisende leven weer op te pakken en alle geplande reizen eindelijk te gaan maken dit jaar, dan is het wellicht nuttig deze tips eens door te nemen. Bij het maken van een citytrip gebruik je je benen namelijk veel meer dan je normaal zou doen en is het vaker slenteren dan lopen door de stad heen. Vaak gaat dit gepaard met de nodige rug-, nek- en schouderklachten. Daarom is het nuttig manieren te vinden om deze pijnen te verminderen als ze optreden en natuurlijk om ze te voorkomen.

 

De zorg vóór een citytrip

Het is van belang je lichaam, en met name je nek- en ruggenwervels, vooraf te laten checken. Dit voorkomt namelijk problemen en zorgt voor optimale bewegingsvrijheid. Als je ervoor kiest om een internationale citytrip te doen, dan kan je bijvoorbeeld al beginnen met het kiezen voor een stoel in het vliegtuig dichtbij het gangpad. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt opstaan en lopen, wanneer je dat zelf wilt, zonder andere mensen te hoeven storen. Kom daarbij zo vaak mogelijk even uit de stoel om een stukje te gaan lopen naar de wc bijvoorbeeld, ook als dat niet nodig is. 

Een goede manier om eventuele pijn snel te verlichten is namelijk om oefeningen te doen op de wc. We noemen dit ook wel ‘hamstring-stretches’. Dat doe je door de toiletbril te sluiten en je hak op het toiletbril te zetten. Probeer nu te buigen en je teen aan te raken. Mocht het niet lukken om zo ver naar beneden te buigen, probeer dan om je enkel vast te pakken. Kan je niet bij je enkels of bij je tenen komen? Dat maakt helemaal niets uit. Probeer dan zo ver mogelijk. Strek vervolgens zo ver als je kunt en houd dit 30 tellen vast. Wissel daarna van been. Even rekken en strekken op de wc in het vliegtuig is de beste remedie voor snelle verlichting van rugpijn.

 

Citytrip met de auto

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon gezellig met de auto te gaan. Maar ook hierbij is uren over eventueel hobbelige wegen rijden niet heel goed voor de rug. Daarbij is het ook belangrijk om deze hamstring-stretches te doen en voldoende pauzes in te plannen. Elke pauze moet minimaal zo rond de 10 à 15 minuten duren, waarbij je voldoende tijd hebt om even te lopen en te strekken. Een bijkomstig iets is wel dat je meer tijd hebt om even te genieten van je omgeving en een lekkere koffie te halen bij het benzinestation! Meer tips voor een lange autorit vind je hier.

 

Slenteren door de stad

Maar wat als je al in de desbetreffende stad aan het slenteren bent? Zorg van tevoren in elk geval voor een goed stel stevige (wandel)schoenen. Goede steun vanuit de schoen kan namelijk veel houdingsklachten corrigeren. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar het is iets wat mensen vaak voor lief nemen. Wanneer je niet goed doorstapt of langzaam loopt, moeten de spieren en banden in onze onderrug en bekken vele malen harder werken om het evenwicht te behouden dan wanneer je wandelt. Door slenteren word je rug namelijk tot wel 2,5 maal meer belast dan normaal en zak je vaker door je heupen heen. Wellicht voel je je meer vermoeid van slenteren door de stad dan van een net zo langdurende boswandeling. Slenteren is gewoon hartstikke inefficiënt en vergt meer energie van ons lichaam. Zorg er daarom ook voor dat je in beweging blijft en wissel het tempo daarbij eens af, door het ene stukje wat sneller te lopen dan het andere en ga vervolgens even zitten. Als je aan het slenteren bent in de stad is afwisseling erg belangrijk om rugpijn te voorkomen. 


Nazorg

Als je na een lange dag weer op je bed ligt, of dit nou thuis is of in een hotel, vergeet niet om ook dan extra lief te zijn voor je lichaam. Voor de lichte pijntjes kun je een (spier)gel of crème gebruiken die menthol, arnica, hennep of capsaïcine bevat. Deze ingrediënten zorgen namelijk voor verlichting en helpen om de spieren los te maken. Vergeet daarbij dat andere relatief kleine hulpmiddelen ook verlichting kunnen bieden, zoals een lendensteunkussen of zitkussen. Mocht je deze al in huis hebben, vergeet ze dan niet mee te nemen of klaar te leggen na je uitje, want niets kan een citytrip meer verpesten dan (rug) pijn.

 

Herken jij symptomen? Neem dan vooral contact op met de praktijk door te bellen met 0318 61 40 30.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.