fbpx
Skip links

Helpt chiropractie bij een huilbaby?

Wanneer kinderen net geboren zijn, hebben ze nog niet de gereedschappen om te communiceren. Toch zijn er manieren om bepaalde trekjes van een baby te begrijpen en erop te anticiperen om te voorkomen dat ze hun grootste communicatiemiddel inzetten: huilen. Maar wat nou als je pasgeboren kindje alle mogelijke stimulanten al heeft gehad en nog steeds ontroostbaar is. Net als tijdens de zwangerschap kan chiropractie een oplossing zijn.

 

Wat verstaan we onder een huilbaby?

Tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling kunnen er onzichtbare complicaties aan de wervelkolom ontstaan die later een rol gaan spelen bij het humeur van je baby. Door een zware of juist heel snelle bevalling kunnen diepe spieren in de nek geïrriteerd raken, waardoor wervelblokkades optreden. Het goed functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren baby’s. In de eerste maanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex. Huilt je baby extreem veel, dan kan dat het gevolg zijn van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes. Dit wordt het huilbaby- of KISS-syndroom genoemd. KISS staat voor de afkorting van Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie. Deze aandoening kan vrij lastig te ontdekken zijn, maar ook langdurig bij kinderen op latere leeftijd spelen.

 

Op welke symptomen moet je letten?

Een huilbaby hoeft, hoewel de naam wellicht verwarrend is, niet alleen maar te huilen om aan het syndroom te voldoen. Andere trekjes die kunnen voorkomen zijn een overstrekte houding, de armen richting het hoofd blijven bewegen, huilen bij aan- en uitkleden, onrustig overkomen en slaapproblemen. Ook komt het voor dat er problemen ontstaan bij het zuigen doordat het kindje ongemak ervaart vanwege de complicaties.

 

Ervaart je baby twee of meer van onderstaande symptomen, dan wordt een diagnose aangeraden:

 

  • Tijdens de eerste 4 weken zelf het hoofd al ophouden
  • Veel huilen en slecht slapen
  • Voorkeurshouding
  • Slikklachten en overmatig spugen
  • Ontwikkeling van ongelijke schedel
  • Een sterke neiging tot overstrekken
  • Protesthuilen bij aan- en uitkleden
  • Veelvuldig de hik hebben
  • Veel naar oren of achterhoofd grijpen

 

Behandelen van een huilbaby

Elke patiënt is anders en dat geldt ook voor de kleinsten onder ons. Bij een consult in onze praktijk kan er snel en professioneel een behandelplan worden opgesteld na het onderzoeken van je kindje. De zachte behandeltechnieken worden aangepast op de leeftijd van de baby.

 

Herken jij symptomen bij je baby? Neem dan vooral contact op met de praktijk door te bellen met 0318 61 40 30.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.