Een tijdje geleden vertelden we je over de herkomst en achtergrond van de chiropractie. In deze blog gaan we inzoomen op het behandeltraject: wat kun je verwachten van een behandeling bij de chiropractor, welke fases kent het behandelproces en hoe kun je toekomstige klachten voorkomen?
Over je wervelkolom en zenuwstelsel
Zoals je inmiddels weet houdt de chiropractor zich bezig met het corrigeren van blokkades in de wervelkolom, met als doel het optimaal functioneren van het zenuwstelsel. Voordat we meer vertellen over de behandeling even een kort lesje anatomie.
De wervelkolom is opgebouwd uit zeven halswervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf, die fungeert als schokdemper. Aan de achterzijde worden de wervels met elkaar verbonden door middel van twee gewrichten (de facetgewrichten). De wervelkolom heeft meerdere functies, namelijk het geven van stabiliteit aan het lichaam, beweging van de rug mogelijk maken en het beschermen van het ruggenmerg.
Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal gedeelte (het heiligbeen of sacrum) en de twee heupbeenderen. Deze zijn met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (de SI-gewrichten).
Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de hersenen) en de wervelkolom (het ruggenmerg). Tussen iedere wervel vertakken zich de zenuwen naar organen, spieren en weefsels. Op deze manier worden de hersenen met de rest van het lichaam verbonden. Via motorische zenuwen worden impulsen van de hersenen naar de spieren gezonden. De informatie van de zintuigen naar de hersenen gaan via sensorische zenuwen. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer zenuwen bekneld raken zij hun werk niet goed kunnen doen, met allerlei lichamelijke klachten tot gevolg.
De eerste afspraak
Als je voor het eerst in de chiropractiepraktijk komt is het belangrijk dat de chiropractor allereerst een goed beeld krijgt van jou en je klachten. Tijdens je eerste afspraak wordt dus rustig jouw voorgeschiedenis en persoonlijke situatie besproken. Aansluitend zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek doen. De chiropractor heeft nu voldoende informatie verzameld om een behandelplan op te stellen. In veel gevallen word je tijdens de eerste afspraak ook al behandeld. Tijdens je tweede afspraak wordt eerst het behandelplan besproken, waarna uiteraard een behandeling volgt.
Corrigeren, stabiliseren en voorkomen
Het behandeltraject in de chiropractie kent drie fasen: het corrigeren van de aanwezige blokkade(s), het stabiliseren van het lichaam en preventief controleren om toekomstige klachten te voorkomen.
Fase 1: Corrigeren
In de ‘correctieve fase’, zoals wij het noemen, worden de meeste correcties gedaan en wordt de bewegingsvrijheid van de wervelkolom hersteld. Zo wordt het genezingsproces op gang gebracht. Je wordt een aantal keren kort op elkaar behandeld en krijgt uitgebreid advies hoe om te gaan met je klacht(en). Het doel is dat je snel beter zult kunnen bewegen en de pijn zal afnemen.
Fase 2: Stabiliseren
Dit is de fase van de fine tuning om optimaal herstel te bereiken. In de ‘stabiliserende fase’ stimuleren we de functie van de wervelkolom en het aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel. Ook geven we de spieren de gelegenheid zich te herstellen. In deze fase zal de frequentie van de behandelingen iets lager liggen.
Fase 3: Voorkomen
De ‘onderhouds- en preventiefase’ is bedoeld om het lichaam, dat nu zo ver mogelijk hersteld is, in de gaten te houden. De kans is groot dat de werk- of leefomstandigheden die de klachten veroorzaakt hebben niet (veel) zijn veranderd. Door met regelmaat een preventieve controle te doen en waar nodig wat kleine correcties toe te passen, voorkom je dat klachten weer opnieuw ontstaan. Daarnaast is een optimaal functionerend zenuwstelsel een goede basis voor je gezondheid. De frequentie van je afspraken ligt in deze fase over het algemeen ergens tussen 6 weken en 12 maanden en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je leeftijd, leefstijl, werk, enzovoorts.