Skip links

10 tips voor het sporten

In deze themamaand over sporten hebben we al verschillende invalshoeken de revue zien passeren. Tot slot geven we deze week 10 tips om het sporten gemakkelijker en leuker te maken.

 

Tip 1: Kies een sport die bij je past

De ene persoon is de andere niet. Wil je gemotiveerd zijn en blijven om regelmatig te sporten, kies dan een sport waar je oprecht plezier aan beleeft. Zo is het veel gemakkelijker vol te houden. Bij de meeste sporten kun je een gratis proefles volgen, dus maak daar vooral gebruik van om uit te zoeken welke vorm van bewegen het beste bij je past.

 

Tip 2: Sport samen

Samen sporten verhoogt het plezier, verbetert sociale contacten en het zorgt voor een stok achter de deur als je een keer geen zin hebt om te gaan.

 

Tip 3: Zorg voor regelmaat

Regelmaat is het toverwoord. Kies een aantal vaste momenten in de week om te sporten en zet ze als afspraak in je agenda. Zo maak je het sporten belangrijk voor jezelf. Een afspraak met je chiropractor zeg je ook niet zomaar af, dus een afspraak met jezelf om te sporten ook niet. Als je dit een tijdje doet zul je merken dat het sporten onderdeel wordt van je wekelijkse routine en dat het je veel minder moeite zal kosten het vol te houden. 

 

Tip 4: Wissel sportactiviteiten af

Niemand zegt dat je het bij één sport moet houden. Kies verschillende sportactiviteiten uit en wissel ze af. Behalve dat het leuker en motiverender werkt om verschillende dingen te doen voorkomt het ook eenzijdige belasting en maakt zo de kans op overbelasten veel kleiner.

 

Tip 5: Zorg voor goede spullen

Je maakt het sporten leuker én veiliger met goede spullen. Zorg voor goede sportschoenen, een helm bij het schaatsen of skeeleren, een goed afgestelde fiets… Dit verhoogt het plezier en vermindert de kans op blessures door verkeerd of overbelasten.

 

Tip 6: Stel doelen

Het stellen van een doel is een goede manier om telkens vol motivatie weer te gaan sporten. Zorg er wel voor dat het doel helder en realistisch is. Van een té ambitieus doel raak je alleen maar gedemotiveerd, dus breek een groot doel eventueel op in kleine stapjes. Probeer je doelen positief te formuleren en maak het leuk. Dus niet “Ik wil afvallen”, maar “Ik ga in maart aan die leuke wedstrijd meedoen.”

 

Tip 7: Loop niet te hard van stapel

Begin je net met een nieuwe sportactiviteit? Zorg dan voor een goede opbouw. Veel mensen beginnen te enthousiast, waardoor blessures of klachten door overbelasting op de loer liggen. Volg het advies van een coach of trainer of maak – als je zelfstandig sport – gebruik van opbouwschema’s die je online kunt vinden.

 

Tip 8: Zorg goed voor je spieren

Begin iedere training rustig met een warming-up en verhoog de intensiteit daarna. Na afloop doe je een cooling-down of enkele stretches. Dit zorgt voor minder spierpijn en een beter herstel en voorkomt blessures.

 

Tip 9: Drink voldoende

Drink voldoende vocht tijdens en na het sporten. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen en ondersteunt het herstel.

 

Tip 10: Beloon jezelf

Niets motiveert beter dan een beloning. Bedenk leuke dingen om jezelf te belonen voor het feit dat je regelmatig sport: een nieuwe sportoutfit, een dagje sauna of een leuk boek. Beloon jezelf regelmatig, bijvoorbeeld bij het behalen van een (tussen)doel of als je een maand lang twee keer per week hebt gesport. Zo maak je van sporten een feestje.

 

Met dank aan Chiropractie Lochem.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.