fbpx
Skip links

10 tips om een wintersportblessure te voorkomen

Veel Nederlanders kijken er ieder jaar weer naar uit: heerlijk een weekje op wintersport. Toch gaat het ook weleens mis: ieder jaar lopen zo’n 60.000 mensen een wintersportblessure op. Veelal zijn dit botbreuken en gescheurde kniebanden, maar ook ernstiger letsel komt regelmatig voor. Waarom ontstaan er zoveel ongelukken? En wat kun jij doen om een wintersportblessure te voorkomen?

In een klein hoekje

Hoe komt het toch dat juist bij wintersporten relatief veel blessures voorkomen? Dat heeft er alles mee te maken dat we tijdens de wintersport spieren belasten die we de rest van het jaar nauwelijks gebruiken. Ook een gebrek aan routine speelt een rol: de meeste mensen onderhouden hun skivaardigheid niet gedurende het jaar en daardoor laat de techniek aan het begin van de wintersportvakantie vaak te wensen over. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

 

Hoe voorkom je een wintersportblessure?

Het is natuurlijk zonde om je wintersportvakantie te moeten onderbreken vanwege een blessure. Hier dus onze 10 tips om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken.

 

  1. Zorg voor een algehele goede conditie. Als je door het jaar heen wekelijks sport en dagelijks beweegt heb je een goede basisconditie die de kans op blessures flink zal verkleinen.
  2. Neem les. Velen willen hierop bezuinigen, maar zonder goede skitechniek gebeuren er erg veel ongevallen. Je kunt natuurlijk tijdens je wintersportvakantie les nemen, maar er zijn ook genoeg leslocaties in Nederland. Met een aantal lessen vooraf ben je goed voorbereid en kun je optimaal van je vakantie genieten. Dit geldt vooral ook voor kinderen: jong geleerd is oud gedaan.
  3. Laat jezelf checken bij de chiropractor. Maak voor je wintersportvakantie een afspraak met je chiropractor voor een check-up. Zo weet je zeker dat je wervelkolom in optimale conditie is voordat je aan het wintersporten begint.
  4. Rijd verstandig. Ga je met de auto op vakantie? Denk dan aan je houding tijdens het autorijden. Neem regelmatig pauze en loop dan een stukje. Zo voorkom je rugklachten die doorwerken tijdens het wintersporten.
  5. Doe een warming-up. Begin je wintersportdag met een lichte warming-up. Denk hierbij aan meerdere kniebuigingen, lunges en het (los)zwaaien van de armen en benen.
  6. Neem regelmatig rust. Merk je dat je vermoeid raakt, bijvoorbeeld doordat je benen gaan trillen of de bochten minder soepel gaan? Stop dan om te rusten, want dit is een duidelijk signaal van je lichaam. Doorgaan bij tekenen van vermoeidheid is vragen om ongelukken. Neem, als je dat fijn vindt, je eigen hoofdkussen mee op vakantie, zodat je geen last krijgt van een slechte slaaphouding.
  7. Gebruik een helm. Gebruik altijd een skihelm. Bij (achterover) vallen geeft dit een goede bescherming. Hierdoor zijn er veel minder mensen met hoofdletsel of een hersenschudding. Sowieso verkleint het gebruik van goede kleding en sportattributen de kans op letsel.
  8. Voorkom het overbelasten van je rug. Veel gevallen van overbelasting ontstaan niet tijdens het skiën, maar juist daaromheen. Let op dat je goed door je knieën gaat bij het tillen van je wintersportspullen en neem de moeite je skischoenen goed wijd open te maken voordat je ze aan- of uittrekt. Kleine moeite, groot plezier.
  9. Pas op voor hoogteziekte. Hoogteziekte is geen sprookje: boven de 2500 meter krijgt 25% van de mensen last van hoogteziekte. Let op signalen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid en geringe eetlust. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
  10. Kijk uit met alcohol. Alcohol en wintersport gaan vaak hand in hand. Toch zijn alcohol en sport geen goede combinatie. Bewaar de alcohol tot nadat je klaar bent met skiën, want de coördinatie en concentratie nemen af, waardoor er veel sneller ongevallen of blessures voorkomen.

 

Kortom: een aantal simpele tips, die de kans op een wintersportblessure aanzienlijk verkleinen. Heb je vragen of ontwikkel je tijdens je vakantie klachten, neem dan contact op met de praktijk. 

 

Veel wintersportplezier gewenst!

 

Met dank aan Chiropractie Lochem.

This website uses cookies to improve your web experience.

Je kan deze afbeelding niet kopiëren.