0318 – 614030

Zit je kind weleens in de W-zit, oftewel de omgekeerde kleermakerszit? Therapeuten waarschuwen dat dit geen goede houding voor kinderen is. De W-zit kan namelijk gewrichts- en spierklachten veroorzaken.

Vooral als kinderen langere tijd in deze houding zitten, kan het op korte en lange termijn lichamelijke klachten opleveren. Het advies van kinderfysiotherapeuten is dan ook: stimuleer de W-zit niet. Vooral als je peuter ouder is dan 2 jaar.

Risico op lichamelijke klachten

Bij de W-zit loopt een kind het risico dat spieren in het bovenlichaam zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen er later rug-, voet- en heupklachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan naar binnen gedraaide voeten. Ook krijgen ze zo minder stabiliteit dan ze nodig hebben voor motorische vaardigheden zoals springen en lopen. Daarnaast zorgt het voor strakke spieren in de benen, heupen en enkels. De houding kan bij ernstige gevallen leiden tot een dislocatie van de heup. Tot slot kunnen kinderen die lang zo zitten te maken krijgen met X-vormige benen.

Hoe te voorkomen?

Hoe je deze klachten kunt voorkomen? Therapie is een oplossing, of het dragen van steunzolen. Het belangrijkste is natuurlijk om het niet zo ver te laten komen. Dat doe je door de juiste zithouding te stimuleren bij je kinderen.

benen op zij - gestrekte benen - kleermakerszit

 

Artikel door oudersvannu.nl

 

Pin It on Pinterest