Veelgestelde vragen

Afspraak maken

Algemeen chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg gericht op het gehele bewegingsapparaat: spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. De nadruk ligt op het zenuwstelsel. De gedachte is eenvoudig: elk deel van het lichaam wordt aangestuurd door de hersenen. Vanuit de hersenen stroomt alle informatie via de wervelkolom – de ‘beschermhoes’ van het zenuwstelsel – door de zenuwen naar de rest van het lichaam. Zo reist bijvoorbeeld het signaal dat de vingers bestuurt, vanuit de hersenen door de zenuwen die in de nek uit de wervelkolom komen en groepen van zenuwen vormen die naar de vingers lopen.

Wordt Chiropractie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Chiropractie wordt vaak gedeeltelijk of geheel vergoed mits u een aanvullende verzekering heeft. Vaak valt het onder de alternatieve zorg. Bekijk het actuele overzicht vergoedingen hier.

Heb ik een verwijzing nodig om naar de chiropractor te gaan?

Nee, u kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Onze chiropractor bepaalt na een gedegen onderzoek of u baat heeft bij chiropractie of dat een andere behandelmethode beter bij uw situatie past.

Is Chiropractie veilig?

Ja, chiropractoren hebben een gedegen universitaire opleiding genoten en beschikken over alle kennis en vaardigheden om uw veiligheid te garanderen. Een behandeling begint met een goede en volledige anamnese (vraaggesprek), gecombineerd met een uitgebreid onderzoek. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld dat bij u past. Hierbij worden geen medicijnen of chirurgische ingrepen gebruikt. Risico’s verbonden aan medicijnen of ingrepen zijn er dus niet. Wij doen er alles aan om eventuele risico’s te vermijden. Bijvoorbeeld door bij twijfel eerst de uitslag van röntgenfoto’s af te wachten vóór we behandelen. Normale na-reacties van een behandeling kunnen spierpijn en vermoeidheid zijn. De chiropractische benadering is een natuurlijke manier om de gezondheid te verbeteren en is bewezen veilig en effectief.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. In het algemeen moet er binnen de eerste vijf behandelingen een duidelijke verbetering optreden. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie verlaagd.

Is chiropractie geschikt voor kinderen?

Jazeker. Er is geen minimumleeftijd en evenmin een maximumleeftijd. Pasgeboren baby’s kunnen al behandeld worden. De behandeling wordt altijd aan de leeftijd van de patiënt aangepast, technieken bij baby’s en kinderen zijn anders dan bij volwassenen.

Waarom hebben kinderen chiropractie nodig?

Omdat tijdens de bevalling verschillende blessures aan de wervelkolom van de baby kunnen ontstaan, laten veel ouders hun pasgeboren baby onderzoeken op blokkades. Tijdens het proces van leren lopen, leren fietsen en andere bezigheden, kan de wervelkolom van een kind geblesseerd raken. Het laten onderzoeken van kinderen door een chiropractor kan deze problemen bijtijds opsporen en verschillende problemen (waar volwassenen op latere leeftijd tegenaan lopen) helpen voorkomen. Uiteraard zijn correcties aangepast en geschikt voor kinderen.

Kunnen de klachten terug komen?

In de praktijk blijkt dat klachten op den duur terug kunnen komen. De oorzaak van uw klacht ligt vaak in uw leefstijl (werk, hobby’s, sport), dus is het begrijpelijk dat er opnieuw overbelasting kan optreden. Klachten die pas korte tijd bestaan hebben een grotere kans op volledige genezing. Langdurige klachten kunnen goed herstellen, met een minimum aan problemen, maar kunnen helaas op den duur weer terugkomen. Wij adviseren daarom aan alle patiënten om niet te lang te wachten met contact opnemen als men de vroegere klacht(en) begint te voelen. Hoe sneller we erbij zijn, hoe groter de kans op een snelle genezing.

Wat betekent het woord chiropractie?

Het woord is afgeleid van de Griekse woorden “Cheir” en “Prattein” die respectievelijk ‘hand’ en ‘beoefenen’ betekenen. Chiropractie betekent dus met andere woorden ‘met de hand uitvoeren’.

Is een behandeling pijnlijk?

Een behandeling is meestal niet pijnlijk. Natuurlijk kan bij hevige of acute klachten het behandelen van de spieren wat pijnlijk zijn, maar de chiropractor zorgt er altijd voor dat dit minimaal blijft. Behandeling gebeurt altijd in overleg met u, dus zodra u het te oncomfortabel vindt, wordt een behandelmethode gezocht die beter bij u past.

Is chiropractie voor iedere leeftijd?

Zowel volwassenen, bejaarden als ook kinderen en baby’s zijn te behandelen. Functiestoornissen in het zenuwstelsel, de ruggenwervels en andere gewrichten ontstaan vaak al in de kinder- en tienerjaren. Bijvoorbeeld door te vallen, een overbelasting en/of een verkeerde houding en (sport)blessures. Een koliek bij baby’s (huilbaby’s) kan worden veroorzaakt door een irritatie van het zenuwstelsel die al ontstaan is bij de geboorte van de baby. Indien dergelijke irritaties onbehandeld blijven, kan dit later leiden tot concentratieproblemen, onhandigheid, motorische gestoordheid, ademhalingsproblematiek, hoofdpijn en eet- en slaapproblemen. Wij ontdekken afwijkingen al in een vroeg stadium en behandelen deze lange tijd voordat er pijn optreedt of zich slijtage voordoet. Daarom raden wij u aan om uw wervelkolom regelmatig te laten onderzoeken, het liefst van kinds af aan. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen vaak te horen: “U heeft een slijtage en daar moet u maar mee leren leven”. In veel gevallen biedt chiropractie verlichting.

U moet ermee leren leven! Is dat altijd waar?

Veel patiënten zijn eerst door de reguliere medische molen geweest, voor ze bij ons komen. Vaak is ze verteld dat er aan hun kwaal niets te doen valt. Ze moeten er maar mee leren leven… Dit is echter vaak niet waar. Wij helpen patiënten af van soms jaren voortslepende klachten. Mensen met artrose krijgen het vaakst te horen dat ze niet te helpen zijn. Ondanks dat artrose of slijtage niet weg te nemen is, kunnen we patiënten wel pijnverlichting geven door de gewrichten soepeler te maken. Is er veel gewrichtsslijtage, dan moeten artrosepatiënten de behandeling regelmatig herhalen om terugval te voorkomen. Dit noemen we onderhoudsbehandelingen.

Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen, ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kan het minder goed functioneren van gewrichten ontdekt en hersteld worden vóór zich (serieuze) problemen voordoen. Voorkomen is beter dan genezen!

Kan chiropractie gebruikt worden in combinatie met andere therapieën?

Dit is afhankelijk van welke andere therapie u krijgt. Chiropractie gaat bijvoorbeeld heel goed samen met fysiotherapie, oefentherapie en medisch fitness. Wel is het altijd belangrijk dat beide behandelaars op de hoogte zijn van andere therapieën, zodat zij er rekening mee kunnen houden in het behandelplan.

Heb ik een probleem met de wervelkolom?

Fysiek trauma, emotionele spanningen en/of chemische vervuiling in onze omgeving, tasten de belastbaarheid van het zenuwstelsel aan. Dit heeft soms blessures aan de wervelkolom tot gevolg en kan resulteren in een doof, prikkelend en/of brandend gevoel. Het gebeurt vaker dat zenuwen geïrriteerd worden door een plaatselijke ontsteking, die bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door slecht functionerende gewrichten en/of abnormaal functionerende spieren. Onze chiropractor is getraind om deze probleem op te sporen en te corrigeren.

Hoe werkt chiropractie?

Een blokkade van de wervelkolom in bijvoorbeeld de nek kan een verstoring veroorzaken van de signalen die naar de vingers toe gaan. Dit kan leiden tot nekpijn (door de blokkade) maar ook tot bijvoorbeeld tintelende vingers of pijn in de vingers. De zenuwen naar de vingers komen ook langs de schouder, elleboog en pols en langs de spieren van de arm. Daarom worden bij een chiropractisch onderzoek alle gewrichten en spieren onderzocht die mogelijk van invloed zijn. Door blokkades in de wervelkolom of van andere gewrichten of spiergroepen op te heffen, kunnen de zenuwsignalen weer doorstromen en verdwijnen de klachten.

Het opheffen van blokkades om de balans in spieren en gewrichten te herstellen en klachten te verhelpen, wordt gedaan door met de hand uitgevoerde technieken. Er komen dus geen medicijnen, injectienaalden of chirurgische ingrepen aan te pas. De correcties van blokkades zijn op elke leeftijd toe te passen. Naast de hiervoor beschreven behandelingen wordt vaak een drukpunttherapie toegepast. Dit is het bewerken van delen van de spier die ervoor zorgt dat de spieren weer ontspannen en optimaal gebruik maken van de herstelde ‘informatiestroom’ door het lichaam.

Ben ik te oud om naar een chiropractor te gaan?

Veel mensen bezoeken onze chiropractor juist als ze ouder worden. Omdat mensen bezorgd zijn over innemen van veel medicijnen, maar ook over de bijwerkingen van verschillende voorgeschreven geneesmiddelen, groeit chiropractie in populariteit. Het is immers een veilige en natuurlijke methode om de gezondheid te verbeteren. Het herstellen van het functioneren van wervelkolom en zenuwstelsel kan helpen de mobiliteit, vitaliteit en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Veel cliënten met artroseklachten rapporteren verbetering van klachten en andere chronische condities die men vaak met ‘ouder worden’ associeert. De correcties die uw chiropractor toepast, worden aangepast om optimum comfort en optimale resultaten te bereiken.

Chiropractie termen

Ik heb Ischias, kan chiropractie helpen?

Ischias is een verzamelnaam voor pijn in de rug die uitstraalt naar het been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is door verkeerde fysieke belasting (bijv. zwaar tillen) overbelasting van één van de gewrichten van de wervelkolom ontstaan. Door deze overbelasting functioneert de wervel niet correct. Hierdoor ontstaat irritatie in het omliggende gebied.

De pijn van de gewrichten kan doorstralen naar het been, maar ook de spieren om het pijnlijke gewricht heen kunnen verkrampt raken en een uitstralende pijn naar het been geven. Vaak ontstaat door de overbelasting ook irritatie aan de zenuwen, die op hun beurt pijnprikkels uitstralen naar het been. In al deze gevallen kan chiropractie uitkomst bieden. Bij twijfel kunt u ook een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek. Dit is geen onderzoek maar tijdens dit tien minuten durende gratis bezoek bespreekt u met onze chiropractor wat chiropractie voor u persoonlijk kan betekenen.

Is chiropractie ook geschikt voor mensen met slijtage?

Slijtage heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof van gewrichten. De oorzaak is ouder worden maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bv. sporten of werk spelen een rol. Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor ernaar streeft uw gewrichten beter te laten bewegen. De artrose die al aanwezig is kunnen we niet verhelpen. Maar we kunnen wel de pijnklachten verminderen.

Is chiropractie ook geschikt voor mensen met osteoporose?

Osteoporose is in de volksmond ook bekend als botontkalking. Botten hebben kalk (calcium) nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten ‘botmassa’ (kalk en andere mineralen) en structuur (verlies van botbalkjes) met als gevolg dat ze broos worden. De behandeling van patiënten met osteoporose gebruikt zachtere technieken. Tevens kan de chiropractor advies geven in het kader van ‘valpreventie’ en het optimaliseren van het evenwicht.

Is chiropractie ook geschikt voor mensen met een hernia?

Na een hernia operatie zal er littekenweefsel ontstaan in het geopereerde gebied. Dit zorgt voor verklevingen van spieren en pezen en dit moet los gemaakt worden om verdere klachten te voorkomen. Veel mensen die rugoperaties hebben ondergaan, ontdekken vaak maanden of jaren later een terugkeer van dezelfde rugproblemen. Er zijn zoveel van deze gevallen bekend dat de aandoening zelfs een speciale naam heeft gekregen: “Failed Back Surgery Syndrome” (Mislukte-rugoperatie-syndroom). Deze mensen kunnen gewoon chiropractische behandelingen ondergaan.

Wat is een correctie?

Een chiropractische correctie is een kunst op zich. Het woord is afgeleid van het Engelse woord “adjustment”, wat onder meer betekent: fijn afstellen, corrigeren, beter laten functioneren. Tijdens een correctie wordt een gedoseerde druk in een specifieke richting uitgeoefend om gewrichten die niet goed functioneren in beweging te krijgen. Sommige correcties zijn snel en kort, terwijl andere door middel van een trage, constante druk uitgevoerd worden. De toepassing van een correctie is veilig, mits het door een chiropractor gebeurt.

De behandeling

Ik vind het krakende geluid eng, kan ik ook anders behandeld worden?

Ja. Het krakende geluid is het ontsnappen van wat lucht binnen het gewricht op het moment dat het gewricht snel iets bewogen wordt. Er ontstaat drukverschil in het gewricht. Het geluid wordt dus niet veroorzaakt door het verschuiven van botten maar is een normaal fysiologisch verschijnsel dat geen kwaad kan. Eén van onze cliënten omschreef het eens als een ‘boertje van het gewricht’.

Het is te vergelijken met de knieën die wel eens kraken als iemand opstaat uit een stoel. Er zijn binnen de chiropractie tal van behandelmogelijkheden, ook methoden waarbij u dit geluid niet zult horen. Welke behandelmethode het best bij u past wordt besloten door de chiropractor. Wilt u echt niet op deze wijze behandeld worden, dan zijn er andere mogelijkheden. Overleg dit met uw chiropractor.

Kun je ook overbehandeld worden?

Een regelmatige controle van de wervelkolom is noodzakelijk om een gezond en goed functionerend lichaam te hebben. U kunt het vergelijken met de controle afspraken bij de tandarts. Een overdosis aan behandelingen bestaat in principe niet. Wij proberen de patiënt in zo weinig mogelijk behandelingen klachtenvrij te krijgen. Omdat uw leefwijze niet verandert (werk, hobby’s, stoelen waar u meestal in zit) is het begrijpelijk dat het probleem er opnieuw in kan sluipen. Periodieke controle en behandeling van uw rug kan problemen voorkomen.

Kan ik na de behandeling gaan sporten?

Het is verstandig om de dag van de behandeling en de dag erna rustig aan te doen. Dit betekent over het algemeen niet sporten, zeker wanneer het contactsporten betreft. Dit geldt vooral voor de eerste paar behandelingen en is bedoeld om het lichaam rust te geven om te wennen aan de veranderingen die gemaakt zijn tijdens de behandeling. Soms kan het juist erg prettig zijn om na een behandeling rustig te sporten zoals zwemmen of wandelen. Overleg dit met de chiropractor. Over het algemeen is het verstandig om zware fysieke inspanningen (buk-, draai- en strekbewegingen, maar ook het tillen van zware boodschappentassen) te vermijden.

Mag ik oefeningen doen terwijl ik door de chiropractor behandeld wordt?

Het is mogelijk dat uw chiropractor u enkele oefeningen meegeeft om thuis te doen. Hierbij kunt u denken aan het rekken en versterken van spieren. Het is niet zo dat u beslist moet sporten. Vaak is lichaamsbeweging zoals wandelen en fietsen al voldoende. Mocht het zo zijn dat fitness voor u de beste optie is, dan bespreken wij dit met u.

Ik ben behandeld door een chiropractor, zit ik nu de rest van mijn leven hieraan vast?

De klachten waar u oorspronkelijk mee bij de chiropractor kwam, zijn veelal ontstaan door uw leefstijl. Denk aan de stoel waar u meestal op zit tijdens het eten, uw plekje in het bankstel, uw werkplek, de bureaustoel, de computerpositie, uw matras, het kussen waar u op slaapt, de hobby’s en sporten die u doet. Deze zaken veranderen niet door de behandeling, dus uw lichaam wordt geleidelijk weer belast en het probleem kan zich opnieuw voordoen. Sommige mensen zijn na enkele behandelingen klachtenvrij en hoeven niet meer terug te keren. Voor anderen is het verstandig om regelmatig een controle te krijgen, om het terugkeren van klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens zo’n preventief controlebezoek bekijkt de chiropractor hoe u beweegt, hoe de spierspanning is e.d. Zo kunnen aankomende problemen vaak tijdig ontdekt en hersteld worden, wat klachten in een later stadium voorkomt. Dit is de zogenaamde onderhoudsbehandeling.

Wat kan ik direct na de behandeling verwachten?

Het kan zijn dat u na de behandeling wat vermoeid bent of dat er wat gevoeligheid optreedt. Dit duurt maar kort. Als u zelf naar de praktijk kunt rijden, kunt u normaal gesproken ook weer zelf naar huis rijden.

Kan ik ook behandeld worden wanneer ik zwanger ben?

Ja, van de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap is behandeling mogelijk en kan de chiropractor u van onnodige pijnen verlossen d.m.v. specifieke behandelingstechnieken. Chiropractische behandelingen zijn zeer veilig en verantwoord voor zowel moeder als kind. Er worden geen medicijnen voorgeschreven. De behandeling zelf is niet lastiger bij een zwangerschap. Onze chiropractoren zijn speciaal getraind om vrouwen tijdens hun zwangerschap te behandelen en de meeste chiropractische behandeltafels zijn aanpasbaar voor vrouwen die een kleintje verwachten.

Kan ik zelf iets doen om sneller beter te worden?

Het is belangrijk om goed op uw houding te letten tijdens zitten en tillen. Voorkom onnodig zware belasting van uw wervelkolom. Soms is het nodig om bepaalde rek- en/of spierversterkende oefeningen uit te voeren om uw wervelkolom sterker te maken.
Zorg ervoor dat u genoeg rust en slaapt tijdens uw herstel en slaap liever niet op uw buik. Het is ook belangrijk dat u gezond eet. Bent u te zwaar dan is het goed om af te vallen. Ook als u rookt kan een sneller herstel een belangrijke reden zijn om met deze ongezonde leefgewoonte te stoppen. En om zo snel mogelijk beter te worden is het natuurlijk belangrijk om de gemaakte afspraken na te komen.

Hoe lang heb ik chiropractische zorg nodig?

Omdat blokkades vaak al langdurig aanwezig zijn – vóór de symptomen ontstaan – kan het belangrijk zijn om door te gaan. Langdurige klachten zijn vaak gerelateerd aan verzwakking van de spieren, bindweefselschade en/of verklevingen en slijtageverschijnselen aan de wervelkolom. Een deel van de cliënten zoekt chiropractische hulp alleen als de pijn ondraaglijk wordt. Deze manier van ‘crisis management’ is over het algemeen kostbaarder en neemt meer tijd in beslag. Hoe lang u wilt doorgaan om uw gezondheid te verbeteren en optimaal te houden is altijd uw keuze! De chiropractor geeft u advies voor een controle- of onderhoudsbezoek. Hierbij wordt rekening gehouden met uw leeftijd, werkzaamheden, sport e.d. Het advies wordt individueel afgestemd en kan dus verschillen dat van andere patiënten.

Kan ik zelf bepalen of ik een behandeling nodig heb?

Eigenlijk niet: een behandeling is te vergelijken met een controle bij uw tandarts. Er kan dus al sprake zijn van een blokkade zonder dat u last heeft, net als u een gaatje in een tand kunt hebben zonder al pijn te voelen. Vandaar dat het heel belangrijk is om periodiek uw wervelkolom te laten controleren.

Toch nog vragen?

Voor meer vragen en antwoorden kunt u contact met ons opnemen via 0318 – 614 030

Pin It on Pinterest

Deze website gebruikt cookies voor Google Analytics maar slaat geen persoonlijke gegevens van u op. Meer informatie over hoe wij met uw privacy omgaan vindt u hier.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten